
Meille tämä ei ole vain yritys, vaan koko perheen elämäntapa. Meille tärkeitä arvoja ovat luomu, kotimaisuus, eläinten hyvinvointi ja pienyrittäjyys. Haluamme, että eläimillä on hyvä, lajityypillinen elämä, ja kun se päättyy, eläin hyödynnetään kokonaan. Tällä hetkellä lampaistamme käytetään lihat, taljat sekä villa. Tulevaisuudessa on tarkoitus hyödyntää myös luut ja sisäelimet.
Luomu ja luonnonmukaisuus
Luomua toteutamme viljelyssä virallisten säännösten mukaan. Pyrimme lannoittamaan tilan pellot omien lampaiden lannalla: lantapehku puretaan lampolasta kesällä, ja levitetään syksyllä uusittaville pelloille. Tuolloin lanta on hieman kompostoitunut ja jaksaa tuottaa ravinteita ja lannoitetta seuraavien neljän vuoden ajan. Tanhuanpään kaikki pellot ovat tällä hetkellä nurmella neljän vuoden kierrossa.
Haluamme tuottaa mahdollisimman puhdasta ja aitoa lammasta, joten eläimiä ei lääkitä varuiksi, vaan vain tarpeen mukaan. Meille on tärkeää, että lampaamme saavat elää mahdollisimman lajityypillistä elämää.
Vain hyvinvoiva eläin tuottaa hyvää lihaa ja villaa.
Luomu-kriteereissä eläimillä on tietyt hyvinvointisäädökset, ja meidän tilallamme ne täytetään, ja ylitetään. Lampailla on enemmän tilaa lampolassa kuin säädökset vaativat, ja lisäksi meillä on käytössä sekä pidennetty laidunkausi, että ympärivuotinen jaloittelu. Lampaamme pääsevät kulkemaan vapaasti ulkona myös talvella.
Tanhuanpään tila on tehnyt ympäristösitoumuksen, eli sitoutuu viljelemään ympäristöä parantavalla tavalla.
Kotimaisuus
Isäntä ja emäntä ovat käyneet oppimassa lampaista ulkomailla, ja tuoneet mukanaan muun muassa tietoa tehokkaasta kerinnästä ja villanlajittelusta. Kaikki ei kuitenkaan ole maailmalla suurempaa ja paremmin, ja niinpä Tanhuanpäässä luotetaan kotimaiseen. Emme halua tehotuottaa lampaiden kustannuksella, vaan tarjota paras mahdollinen kasvuympäristö, jolloin tuloksena on tyytyväinen eläin, joka tuottaa laadukasta lihaa ja villaa.
Lampaat laiduntavat omilla pelloilla, syövät omaa heinää ja yhteistyötilan kauraa, ja nukkuvat naapuritiloilta tuodussa olkipehkussa.
Eläinten hyvinvointi
Uuhi saa karitsoida omassa rauhassaan karitsoimiskarsinassa, jossa se myös viettää vähintään kolme päivää karitsoidensa kanssa niitä hoivaten. Suomenlampaalle on tyypillistä synnyttää vähintään kaksi karitsaa kerrallaan, eikä ole harvinaista että karitsoja syntyy kolme tai jopa neljä.
Karitsoimiskarsinasta uuhi ja karitsat siirtyvät teinilään, missä karitsoilla on tilaa temmeltää ja leikkiä muiden karitsojen kanssa, tai vetäytyä rauhaan rajatulle alueelle, minne uuhet eivät pääse. Täällä karitsat saavat syödä myös kauraa ja rehua. Karitsat vieroitetaan emoistaan noin kahdeksan viikon ikäisinä, ja säiden salliessa ne pääsevät pian ulkolaitumelle karitsoimattomien uuhien kanssa.
Meillä lampaat ovat laitumella säistä riippuen 5-6 kuukautta kesäkaudella ja muulloin niillä on mahdollisuus päivittäiseen ulkoiluun ulkoilupihassa.
Pienyrittäjyys
Arvostamme lähi- ja luomutuotantoa, kotimaisuutta ja käsityötä. Nämä arvot ovat näkyvissä omassa työssämme ja siinä, miten lampaamme elävät.
Lampaat syövät säilörehua ja kuivaheinää, jotka ovat peräisin omilta pelloiltamme. Väkirehu, joka on luomukriteerein tuotettua kauraa, tulee yhteistyötilalta. Lampolan kuivikkeena käytämme naapuritilojen pelloilta kerättyä kauran olkea.
Työtä riittää, sillä kaikki rehut myös tehdään itse, kuten muut peltotoimenpiteetkin. Urakoitsijoita emme käytä laisinkaan.
Tanhuanpään tilalla on suurinpiirtein 47 hehtaaria peltoa, joista noin 20 on laitumena. Kaikki laidunpinta-ala ei ole tällä hetkellä laidunkäytössä, sillä laidunta on enemmän kuin lampaat tarvitsevat.
Kerintä
Isäntä keritsee itse tilamme lampaat, ja suorittaa myös rahtikerintää ympäri Suomen. Lampaiden asianmukainen kohtelu kerintätilanteessa on meille tärkeää, ja siksi toimenpide pyritään pitämään jouhevana. Isäntä keritsee lampaat ripeästi, aiheuttamatta niille turhaa stressiä. Kerinnän yhteydessä on mahdollista myös leikkauttaa sorkat.
Mikäli olet kiinnostunut rahtikerinnästä, ota yhteyttä s-postitse tanhuanpaanlampaat@gmail.com
tai puhelimitse suoraan Isännälle Lauri Tolonen +358 50 5402 572
Teurastus
Käytämme Torpparin lihateurastamoa jolla on Luomu-status. Kuljetus teurastamoon tapahtuu omalla trailerilla, joka on lampaille entuudestaan tuttu. Karitsat teurastetaan 8-12 kuukauden ikäisinä.