Suomenlammas

suomenlammas

Suomenlammas on yksi Suomen alkuperäisroduista. Rodulla on ikää lähes 4000 vuotta ja nykyisin se on yleisin lammasrotu maassamme.
Suomenlampaiden yleisin väritys on valkoinen, mutta myös mustia, ruskeita ja harvinaisempia harmaita lampaita esiintyy. Tämän kansallislammasrotumme villa on laatuominaisuuksiltaan erittäin hyvää: se on muun muassa kiiltävää, joustavaa ja sillä on hyvät huopumisominaisuudet.
Laadukkaan villan ja lihan lisäksi suomenlampaalla on vielä valttikortti, jolla se peittoaa monet muut lammasrodut: se on erinomainen lisääntymään. Rotua onkin viety ympäri maailmaa parantamaan paikallisten rotujen hedelmällisyyttä. Suomenlammas voi tiinehtyä vuodenajasta riippumatta, ja se kantaa tyypillisesti enemmän kuin yhden karitsan kerrallaan.
Lähde: https://lammasyhdistys.fi/jalostus/rodut/suomenlammas/

Yleistä villasta

Suomenlampaanvilla on upea ja monipuolinen materiaali. Riippuen lampaan iästä, villan laadusta ja pituudesta, se soveltuu monenlaisiin käsitöihin. Karitsanvilla on erittäin pehmeää, ja parhaimmillaan se vastaa pehmeydeltään merinolampaan villaa. Karitsanvillasta kehrätty lanka sopiikin erityisen hyvin asusteisiin ja vauvan vaatteisiin.